ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΜΑΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΓΛΥΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ 27-07-2019 ΓΙΑ ΤΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Άρθρο της Δικηγόρου των Γραφείων μας Χριστίνας Γλυκού φιλοξενήθηκε στην έντυπη έκδοση του σαββατιάτικου Ελεύθερου Τύπου για τα ΄΄μυστικά” ένταξης των οφειλετών στην νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα προστασίας της πρώτης κατοικίας, η οποία ενεργοποιήθηκε τη Δευτέρα  1η Ιουλίου 2019 :

TA ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ ΚΑΤΣΕΛΗ

Την Δευτέρα 1 Ιουλίου άνοιξε η πολυπόθητη ηλεκτρονική πλατφόρμα προστασία της πρώτης κατοικίας και ήδη έχουν υποβληθεί κοντά στις 3000 αιτήσεις από τους δανειολήπτες. Η εν λόγω πλατφόρμα θα παραμείνει ενεργή μέχρι τέλος του έτους (εκτός αν δοθεί παράταση, όπως στην αντίστοιχη του εξωδικαστικού μηχανισμού) και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα επίσημα στοιχεία αναμένεται να κάνουν χρήση περίπου 180.000 ΄΄κόκκινοι΄΄ οφειλέτες.

Να αποσαφηνιστεί δε ότι – σε αντίθεση με το προϊσχύον πλαίσιο προστασίας του Ν.3869/10 –, στο νέο πλαίσιο όλη η διαδικασία λαμβάνει χώρα εκτός δικαστικών ακροατηρίων και αφορά μόνο την προστασία της πρώτης κατοικίας του εκάστοτε δανειολήπτη και τα δάνεια τα συνδεδεμένα με εκείνη (όχι τυχόν άλλα ακίνητα αυτού).

Στα πλεονεκτήματα της νέας ρύθμισης είναι αφενός η σύνδεση της εν λόγω πλατφόρμας με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες (πλήρως λειτουργική) για να μπορεί να διασταυρώνεται το πλήθος των δικαιολογητικών του οφειλέτη, αφετέρου η ευκολία υποβολής της με τη χρήση των κωδικών taxisnet (όνομα χρήστη και κωδικός πρόσβασης) του οφειλέτη.

Για να μπορέσει να κριθεί επιλέξιμος ο οφειλέτης (το γνωρίζει μέσα σε 7 μέρες από την υποβολή της αιτήσεως), θα πρέπει σωρευτικά να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

1. Αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας μέχρι 250.000 ευρώ για στεγαστικά και ενυπόθηκα καταναλωτικά .

Αν όμως το τραπεζικό προϊόν είναι επαγγελματικό (με προσημείωση την πρώτη κατοικία), τότε το όριο της αντικειμενικής αξίας μειώνεται στα 175.000 ευρώ.

2. Υπόλοιπο δανείου (συμπεριλαμβανομένων των τόκων και τυχόν εξόδων) μέχρι 130.000 Ε, στα δε επιχειρηματικά μέχρι 100.000 Ε

3. Ετήσιο εισόδημα: Το εισόδημα να μην υπερβαίνει:

α) 12.500 ευρώ για τον άγαμο

β) 21.000 ευρώ για έγγαμο ζευγάρι

γ) 26.000 ευρώ για έγγαμο ζευγάρι με 1 τέκνο

δ) 31.000 ευρώ για έγγαμο ζευγάρι με 2 τέκνα

ε) 36.000 ευρώ για έγγαμο ζευγάρι με 3 τέκνα.

4. Καταθέσεις: Το ανώτερο ύψος των καταθέσεων ανέρχεται στα 15.000 ευρώ μαζί με τυχόν μετοχές, ομόλογα, κοσμήματα, ράβδους χρυσού, πολύτιμους λίθους.

5. Περιουσία: Η αξία της λοιπής περιουσίας και των τυχόν μεταφορικών μέσων του δανειολήπτη, του/της συζύγου και των προστατευόμενων μελών να μην υπερβαίνει τα 80.000 ευρώ

Να τονισθεί δε ότι σε περίπτωση μη επιλεξιμότητας – και με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο νόμο-, δύναται ο οφειλέτης να καταθέσει στο αρμόδιο ειρηνοδικείο αίτημα αναδιάρθρωσης των οφειλών του, η δε συζήτηση της αιτήσεως προσδιορίζεται κατά απόλυτη προτεραιότητα μέσα στο εξάμηνο από την κατάθεση της, και η απόφαση εντός τριμήνου από τη συζήτηση.

Αν όμως το δικαστήριο κρίνει τον οφειλέτη μη επιλέξιμο, σύμφωνα με το άρθρο 77 παράγραφος 8 του εν λόγω νόμου, μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο στον οφειλέτη, το οποίο ισούται με 5% και δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 1500 Ε ή μεγαλύτερο των 5000 Ε.

Επιπρόσθετα και στα ΄΄ψιλά γράμματα΄΄ της νομοθετικής πρόβλεψης, σημείο – κλειδί αποτελεί η τήρηση της ρύθμισης που θα συμφωνηθεί.

Συγκεκριμένα ο οφειλέτης αν καθυστερήσει συνολικά τρεις (3) μηνιαίες δόσεις μπορεί το θιγόμενο τραπεζικό ίδρυμα να στραφεί εναντίον και της πρώτης του κατοικίας – κατά παρέκκλιση των όσων προβλέπονται στην οικεία νομοθεσία – μέσα σε διάστημα μόλις 30 ημερολογιακών ημερών(!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!).

Τέλος, για όλους αυτούς τους οφειλέτες που μένουν εκτός πλαισίου ρύθμισης – και με δεδομένη την κατάργηση του Ν.3869/10 περί υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων -, υπάρχει η δυνατότητα εξωδικαστικής διευθέτησης της διαφοράς με τα τραπεζικά ιδρύματα οριστικά και βιώσιμα (βάσει ιρλανδικού μοντέλου κατά κύριο λόγο) είτε διμερώς με διαπραγμάτευση, είτε μέσω της τραπεζικής διαμεσολάβησης.

Εν κατακλείδι, αναμένουμε το επόμενο διάστημα να διαπιστωθεί εν τοις πράγμασι κατά πόσο ο νέος νόμος μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά για τους οφειλέτες ώστε να μην μείνουν ΄΄επί ξύλου κρεμάμενοι΄΄ χάνοντας το βιος τους, καθώς και το ακριβές ποσοστό αυτών που θα υπαχθούν και θα προστατευτούν από τη λαίλαπα των πλειστηριασμών (που δυστυχώς καλά κρατούν).

Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο ότι η βεντάλια των ρυθμίσεων έχει ανοίξει – ως αναφέραμε και ανωτέρω – δέον είναι οι οφειλέτες – συμβουλευόμενοι τους ειδικούς –

να προβούν το συντομότερο δυνατό στις απαιτούμενες ενέργειες για την προστασία της περιουσίας τους, πριν αυτή καταλήξει βορά στα χέρια των τραπεζικών ιδρυμάτων.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *