ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΔΩΔΕΚΑ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ Facebook

Δικαστήριο στην Αυστραλία υποχρέωσε γυναίκα να πληρώσει στον πρώην σύζυγό της 12,5 χιλιάδες δολάρια για δυσφήμηση του από ανάρτησή της στο Facebook, στην οποία τον παρουσιάζει ως επιθετικό σύζυγο.

Τον Δεκέμβριο του 2012 η σύζυγος είχε κάνει στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο την εξής ανάρτηση : “χωρισμένη μετά από δεκαοχτώ χρόνια ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης”. Ο σύζυγός της την μήνυσε, λέγοντας ότι οι ισχυρισμοί της ήταν αναληθείς και ότι η ανάρτηση του προκάλεσε άγχος και αμηχανία, δεδομένου ότι ήταν ορατή από φίλους και συγγενείς του πρώην ζευγαριού. Επιπλέον, ο άνδρας ισχυρίστηκε ότι η επίμαχη ανάρτηση θα καταστρέψει τη φήμη του στην ευρύτερη περιοχή, στην οποία εργάζεται ως δάσκαλος.

Το δικαστήριο δέχτηκε την μήνυση, καθώς η μηνυόμενη δεν κατάφερε να αποδείξει τα όσα δήλωνε στην ανάρτησή της και επιδίκασε στο σύζυγο αποζημίωση για τη βλάβη που υπέστη από την ανάρτηση. Επιπλέον, ο δικαστής απέρριψε τους ισχυρισμούς της συζύγου ότι δεν ήταν εξοικειωμένη με το Facebook και ότι νόμιζε πως η ανάρτηση είναι ορατή μόνο από την ίδια.

Το δικαστήριο έκρινε ότι μόνο αυτή ήταν υπεύθυνη για την ανάρτηση, καθώς έχει καθήκον να ελέγχει τις αναρτήσεις που εμφανίζονται στην προσωπική της σελίδα στο Facebook.

Η σημασία της απόφασης έγκειται στο γεγονός ότι το δικαστήριο αναγνωρίζει τη δυνατότητα στοιχειοθέτησης του εγκλήματος της δυσφήμησης από ανάρτηση στο Facebook, έστω κι αν ο κίνδυνος για το θύμα είναι πιο περιορισμένος από ότι μια δημοσίευση σε εφημερίδα.

 

Πηγή: LawNet

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *