ΣτΕ: ΝΟΜΙΜΕΣ ΟΙ ΔΙΠΛΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΑΣ

Δεν αποτελεί διπλή κύρωση, το χρηματικό πρόστιμο και η ποινική καταδίκη, σε υποθέσεις λαθρεμπορίας, όπως αποφάνθηκε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Υπό αυτό το πρίσμα και θεωρώντας ότι οι διπλές «ποινές» δεν αντιβαίνουν στην ελληνική ή την ευρωπαϊκή νομοθεσία οι ανώτατοι δικαστές αναίρεσαν απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά που είχε κρίνει τα αντίθετα.

Ετσι υποχρέωσε ουσιαστικά εταιρεία πετρελαιοειδών να πληρώσει το ποσό των 35.406 ευρώ που τις επιβλήθηκε από το Ζ΄ Τελωνείο Ελευθέρων Τελωνειακών Συγκροτημάτων Πειραιώς, λόγω λαθρεμπορίας. Και αυτό παρά το γεγονός ότι από τα Ποινικά Δικαστήρια αθωώθηκε η επίμαχη εταιρεία λόγω αμφιβολιών.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ ξεκαθαρίζει ότι «το πολλαπλό τέλος όχι μόνο κατά τον τυπικό χαρακτηρισμό του στην Ελληνική νομοθεσία αλλά και κατά τη φύση και το χαρακτήρα του διαφέρει από τις κυρώσεις ποινικής φύσεως».

Δεν παραλείπουν μάλιστα οι δικαστικοί λειτουργοί να επισημάνουν ότι η αμετάκλητη αθώωση του κατηγορουμένου από τα ποινικά δικαστήρια δεν αποκλείει την – κατόπιν συνεκτιμήσεως της αθωώσεώς του αυτής – αιτιολογημένη διαφορετική κρίση στο πλαίσιο της διοικητικής δίκης περί επιβολής πολλαπλού τέλους λόγω λαθρεμπορίας».

Πηγή:tovima.gr