ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΜΑΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΓΛΥΚΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 3/12/2017

[:el]

Οδηγός επιβίωσης: Έρχεται εφιαλτική διετία για τους πλειστηριασμούς – Πώς να προστατευτείτε

Αντιμέτωποι με ένα νέο «κύμα» ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που προβλέπεται να ξεκινήσει από τις αρχές του 2018, κινδυνεύουν να βρεθούν χιλιάδες δανειολήπτες, οι οποίοι απέτυχαν να υπαχθούν σε κάποιο νομικό πλαίσιο προστασίας ή εξυγίανσης, ανεξαρτήτως του ύψους της οφειλής ή της εμπορικής αξίας του ακινήτου τους.

Σύμφωνα με νομικές πηγές, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αλλά και εκείνοι που είχαν μεγάλα δάνεια και περιουσία δεν ήταν παρά το… πρώτο πιάτο, σε μία διαδικασία η οποία αναμένεται να κορυφωθεί σε βάθος διετίας. «Ενας σημαντικός αριθμός από τα 18.000 ακίνητα που υπολογίζεται ότι θα βγουν στο “e-σφυρί” έως το τέλος του επόμενου χρόνου δεν αποκλείεται να αφορά και σε υπόχρεους που είτε δεν προσπάθησαν είτε δεν μπόρεσαν να βρουν καταφύγιο στο νόμο Κατσέλη ή στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, χωρίς να διαχωρίζεται το ύψος της οφειλής ή της αξίας του ακινήτου», τονίζουν, εκφράζοντας φόβους πως το 2019 θα αναδειχθεί σε… έτος εκποιήσεων.

«Η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να νομοθετήσει για την παράταση της ισχύος του νόμου Κατσέλη και μετά το 2018, αφήνοντας απροστάτευτους ακόμη περισσότερους δανειολήπτες», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, που έχουν ενταχθεί στον συγκεκριμένο νόμο, υπολογίζονται σήμερα σε περισσότερα από εννέα δισ. ευρώ, αριθμός που εκτιμάται πως αντιστοιχεί στο 1/3 των υπόλοιπων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών στη συγκεκριμένη κατηγορία. Συνολικά, δε, τα δάνεια που τελούν σε καθεστώς νομικής προστασίας ανέρχονται σε 15 δισ. ευρώ.

«Η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να νομοθετήσει για την παράταση της ισχύος του νόμου Κατσέλη και μετά το 2018, αφήνοντας απροστάτευτους ακόμη περισσότερους δανειολήπτες», σημειώνουν νομικές πηγές

Το πάθημα

Πιο πρόθυμες από ποτέ να τα «βρουν» με τους δανειολήπτες, ακόμη και στο… παρά ένα του πλειστηριασμού, εμφανίζονται από την πλευρά τους οι τράπεζες. Η παραδοχή ότι μία μαζική εκποίηση ακινήτων θα απαξίωνε ακόμα περισσότερο τις ήδη χαμηλές εμπορικές αξίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τις εξασφαλίσεις, σε συνδυασμό με τη χλιαρή ανταπόκριση που συγκέντρωσαν τα ακίνητα τα οποία βγήκαν την περασμένη Τετάρτη στο «e-σφυρί», φέρεται να αναγκάζει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να υιοθετήσουν μια πιο ελαστική στάση απέναντι σε οφειλέτες, για τα δάνεια των οποίων έχει ήδη εκδοθεί διαταγή πληρωμής. Εξάλλου, για πολλά από τα τραπεζικά στελέχη είναι ακόμη νωπές οι μνήμες με τα εκατοντάδες κατασχεμένα αυτοκίνητα που στοιβάζονταν στις μάντρες ελλείψει αγοραστικού ενδιαφέροντος.

«Διευθυντής μίας εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έχει από πέρυσι τον Νοέμβριο ζητήσει από Ρώσο τραπεζίτη, ο οποίος απέκτησε πρόσφατα εξοχική κατοικία στη χώρα μας, να του βρει υποψήφιους αγοραστές για τα ακίνητα, τα οποία θα εκπλειστηριάζονταν μέσα στο 2017», τονίζει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής η δικηγόρος, διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια ΥΔΔΑ, κυρία Χριστίνα Γλυκού. Σύμφωνα με την ίδια, η απόπειρα του εγχώριου στελέχους έπεσε στο… κενό, μιας και οι ξένοι εμφανίζονται μάλλον διστακτικοί στο να επενδύσουν σε ακίνητα, τα οποία αποτελούν εγγυήσεις σε στεγαστικά ή άλλα δάνεια. «Μεταξύ της αναζήτησης υποψήφιων αγοραστών εντός και εκτός συνόρων και της πρότασης ρύθμισης στο δανειολήπτη, τα τραπεζικά ιδρύματα επιλέγουν το δεύτερο, αποδεχόμενα ακόμη και μικρότερες μηνιαίες καταβολές από τους οφειλέτες, προκειμένου να απαλλαγούν από τα “βαρίδια” των “κόκκινων” δανείων», καταλήγει η κυρία Γλυκού.

 [:]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *