ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΜΑΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΓΛΥΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΄΄ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ΄΄ (11/02/2018) ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ

[:el]Άρθρο της Δικηγόρου των Γραφείων μας Χριστίνας Γλυκού φιλοξενήθηκε  στην κυριακάτικη έντυπη  έκδοση της εφημερίδας ”Ελευθερία του Τύπου” (11/2/2018), αναφορικά με την προστασία  επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων από πλειστηριασμούς:

Τα ”όπλα” για τους πλειστηριασμούς

Με το πολυνομοσχέδιο να αποτελεί (και επίσημα) νόμο του κράτους εδώ και λίγες μέρες, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, αλλά και οι πλειστηριασμοί για οφειλές προς το Δημόσιο θα αποτελούν ζοφερή πραγματικότητα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το βασικό ερώτημα που τίθεται εν προκειμένω είναι πως θα μπορέσουν οι οφειλέτες (φυσικά πρόσωπα ή μη) να προστατευθούν και να μην απολέσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Τόσο τα φυσικά πρόσωπα, όσο και οι επιχειρήσεις διαθέτουν ένα ΄΄οπλοστάσιο’’, για να αποφύγουν πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, δρώντας προληπτικά και όχι θεραπευτικά.

Συγκεκριμένα, τα φυσικά πρόσωπα, που στερούνται πτωχευτικής ικανότητας (δεν είναι δηλαδή έμποροι) ή όσοι έχουν χαμηλό τζίρο και δεν απασχολούν προσωπικό στην επιχείρησή τους (οι λεγόμενοι μικροέμποροι) μπορούν είτε να προσφύγουν στον νόμο 3869/10 περί υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων για συνολική και ταυτόχρονη ρύθμιση των οφειλών τους από το αρμόδιο Ειρηνοδικείο (´´κούρεμα οφειλής´´ και προστασία της πρώτης κατοικίας με τις προϋποθέσεις που αυτός ορίζει, με ισχύ μέχρι 31/12/2018), είτε να προχωρήσουν σε εξωδικαστική ρύθμιση της οφειλής τους με τον πιστωτή (ενδείκνυται στην περίπτωση που υπάρχει μόνο ένας ή δυο πιστωτές, οπότε η προσφυγή στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου κρίνεται ασύμφορη λόγω κόστους αυτής).

Στην ανωτέρω περίπτωση η οφειλή μπορεί να ´´κουρευτεί´´ τόσο σε τόκους, όσο και στο λογιστικό κεφάλαιο ή να διαγραφεί, καταβάλλοντας εφάπαξ ποσό.

Αναφορικά με τους ελευθέρους επαγγελματίες, πλέον από 1η Φλεβάρη μπορούν να ρυθμίσουν  τις οφειλές τους σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία (έως 50.000 Ευρώ) σε 120 δόσεις (ανώτερος αριθμός δόσεων), καθώς και να τύχουν κουρέματος σε προσαυξήσεις, ως η ανωτέρω υπουργική απόφαση ορίζει.

Στο ακανθώδες ζήτημα των οφειλών των επιχειρήσεων, από τον Αύγουστο του περασμένου έτους, έχει ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αίτησης για συνολική ρύθμιση αυτών (να τονιστεί ότι αφορά μόνο βιώσιμες και εν ενεργεία επιχειρήσεις) με τη βοήθεια ανεξάρτητου συντονιστή – διαμεσολαβητή και τη σύμπραξη νομικού, λογιστή της εκάστοστε επιχείρησης και οικονομολόγου.

Τέλος, οι επιχειρήσεις – θύματα της οικονομικής κρίσης, προκειμένου να μην μείνουν «απροστάτευτες», μπορούν να ρυθμίσουν μεμονωμένα (διμερής συμφωνία) με τη βοήθεια νομικού και λογιστή.

Καταλήγοντας, σώφρον είναι οι οφειλέτες – κάνοντας χρήση των ´´όπλων´´ που διαθέτουν -,  να δράσουν προληπτικά προστατεύοντας την περιουσία τους, πριν αυτή καταλήξει βορά στα χέρια των πιστωτών τους.

 [:]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *