Η ΠΡΩΤΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Το πρώτο πρακτικό διαμεσολάβησης στην Κρήτη, με το οποίο λύθηκε μακριά από τις δικαστικές αίθουσες, η οικονομική διαφορά μεταξύ δύο ιδιωτών, κατατέθηκε στη γραμματεία του Πρωτοδικείου Ηρακλείου.

Η διαδικασία της διαμεσολάβησης αποτελεί νόμο του Κράτους, – είναι ο 3898/2010 – και παρά το γεγονός ότι ισχύει εδώ και 4 χρόνια, ουσιαστικά ελάχιστοι είναι εκείνοι που τον έχουν εκμεταλλευθεί για να λύσουν τις διαφορές τους, δίχως να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη με ότι αυτό συνεπάγεται οικονομικά, χρονικά και ψυχολογικά.

Η πρώτη υπόθεση

Η συγκεκριμένη υπόθεση διαμεσολάβησης, η οποία γράφτηκε στην ιστορία, ως η πρώτη που ενεγράφη στο σχετικό βιβλίο πρακτικών διαμεσολάβησης του Πρωτοδικείου Ηρακλείου, αφορά σε διαφορά που προέκυψε στα πλαίσια συναφθείσας προφορικής σύμβασης έργου μεταξύ δύο ιδιωτών. Οι δύο πλευρές είχαν τη διάθεση και λόγω της φιλικής σχέσης που είχαν και δεν επιθυμούσαν να διαταραχθεί, να δοκιμάσουν τη λύση της διαμεσολάβησης και τελικά  επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ τους.

Η διαμεσολαβήτρια μετέβη λίγες μέρες μετά στη γραμματεία του Πρωτοδικείου και κατέθεσε το πρακτικό διαμεσολάβησης της υπόθεσης, ο οποίος καθίσταται τίτλος εκτελεστός και δεσμεύει αμφότερες τις πλευρές.

Λύση πολιτισμού

Μετρημένες στα δάκτυλα και των δύο χεριών, είναι οι υποθέσεις διαμεσολάβησης που έχουν μέχρι σήμερα κατατεθεί στην Ελλάδα. «Ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει ότι εκτός από την δικαστική επίλυση των διαφορών του, υπάρχει και άλλος δρόμος, που ονομάζεται διαμεσολάβηση. Είναι μια λύση πολιτισμού, η διαμεσολάβηση. Με την διευκόλυνση της επικοινωνίας των μερών επιτυγχάνεται η επίλυση της διαφοράς τους, με λιγότερο κόστος σε όλα τα επίπεδα: ψυχολογικό, οικονομικό και χρονικό », επισημαίνεται  στο Cretalive.

Εν’ ολίγοις, εκείνος που θα επιλέξει τη διαμεσολάβηση, θα δαπανήσει λιγότερα χρήματα από όσα θα ξόδευε στα δικαστήρια, η συμφωνία επιτυγχάνεται, -εφόσον βεβαίως υπάρχει η καλή διάθεση από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές- μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, και η ψυχολογική …καταπόνηση είναι μικρότερη.

Πηγή:cretalive.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *